De Raijintek Metis is geen perfecte case in de zin dat er geen kanttekeningen zijn en dat je er zo maar alles in kan bouwen wat mogelijk te passen is. Het blijft een klein beestje, en dus een beetje passen en meten met je componenten ontkom je simpelweg niet aan. Een relatief gesloten aluminium behuizing is tevens niet het domein van overclockers en die-hard gamers, en het gebrek aan echte (stof)filtering zorgt dat je af en toe wel even wilt schonen. Dat laatste is niet echt een groot punt want een klein kastje als deze laat zichzelf vlot schoon maken, en het overclock-verhaal is niet voor iedereen relevant en de doelgroep lijkt toch mensen die een leuke HTPC wilt bouwen, of een chic werk systeempje welke in het zicht komt te staan. Bijvoorbeeld op je bureau, ergens in de huiskamer, of ergens half verborgen in een kastje.

Toch is het meer dan enkel een chic klein kastje, want met moderne mid-range GPU’s (Denk Nvidia GTX 750 Ti of een AMD R7 260-265) valt er zeker een leuk systeem mee te maken waar je ook af en toe lekker FullHD op kan gamen (Denk: Steambox bij je TV?) zonder dat je je direct zorgen hoeft te maken over de koeling, en met de 2 SSD’s en een 3.5” HDD kan je er ook een leuk stukje opslag in kwijt. Het ontbreken van de optische drive is gezien de afmeting geen verrassing, maar hou er wel rekening mee als dat is wat je zoekt. Daarnaast is het ook nog een redelijk dempende behuizing, met een ventilator die zich op volle toeren gedraagt en op 7V keurig stil te noemen is. Niet een behuizing die vooral voor ‘de mooi’ is, maar er is ook echt iets mee te maken.

Het zijn vooral de uitvoering van het aluminium, de afwerking, en de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding die de Raijintek Metis tot één van mijn favorieten maken. De materialen zijn tip top in orde en laten bij zowel kenners als leken een hele goede indruk achter. Dat ik voor de (eigenlijk iets te opvallende) gouden variant heb gekozen was overigens meer een leuk stukje afwisseling na de vele zilveren en zwarte behuizingen op de markt (en een grapje, iets met blue carpeting, white statues, en golden curtain rods 😉 ), maar laten we niet vergeten dat er gewoon wat meer gebruikelijke kleuren beschikbaar zijn die vermoedelijk een breder publiek zullen aanspreken. Maar hoewel die keuze niet echt serieus tot stand kwam, moet ik wel zeggen dat ik blij ben dat ik een kleurtje heb kunnen zien, om zo zeker te zijn dat hun gekleurde aluminium behuizingen niet onder doen aan bijvoorbeeld zwarte of zilveren modellen.

De vele kleurstellingen, zowel met als zonder window zorgen tevens dat er voor verschillende omgevingen echt wat te kiezen valt, wat wij natuurlijk enkel kunnen aanmoedigen. Laten we ook de “window” optie niet vergeten te beoordelen, want deze zit redelijk goed gepositioneerd zodat je je systeem er toch goed uit kan laten zien. En dat zonder dat de behuizing eigenlijk echt kabelmanagement heeft; “stop de kabels maar boven in het hoekje dan zijn ze weg” lijkt het motto, en het lijkt te werken als je hem niet vol propt. Zoals altijd is het voornaamste dat je ze uit de airflow kan houden, en dat is wel te doen met een klein beetje aandacht. Toch had ik graag wat kleine hulpmiddeltjes gezien om een mooie build vlotter mogelijk te maken, zoals loops om je kabelbinders aan te hangen, of iets meer ruimte wat wel goed van pas gaat komen bij een goed gevulde build met 3 HDD’s en een GPU. In dat geval zal een strakke afwerking wat lastiger zal zijn dan wanneer je de 3.5″ HDD of de GPU achterwege laat. Uiteraard kan je dan nog voor de luie oplossing kiezen, en de gesloten variant kopen, maar dat terzijde. Aan de andere kant, als je met een extra kwartiertje of twee een strak mITX buildje neer kan zetten waar mensen toch even naar zitten te gapen, dan mag je eigenlijk niet klagen.

Al met al is de Metis zeker een aanrader van het wat onbekendere Raijintek. Zolang je je onderdelen een klein beetje uitzoekt en het kastje niet helemaal vol probeert te stoppen (bij een windowed variant) haal je er een chic en toch indrukwekkend systeem mee in huis. Laat ik het nog eenvoudiger stellen: Dit is een gewoon een heel, heel, mooi kastje met een uitstekende uitvoering en een keurige all-round prestatie. Kom op webshops van Nederland (en België), aanmoedigen dit soort behuizingen! Tot die tijd de verzendkosten van CaseKing (7,90 meen ik) maar op de koop toe nemen, want ook met die paar euro extra doet het nog altijd niets af aan de uitstekende prijs-prestatieverhouding van deze Metis.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250250250250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments