In mijn vorige muis review ging ik al even in op de Avago ADNS A9800, en mijn ervaringen met die sensor. De Neon maakt gebruik van de A9500, een sensor die je overigens in heel veel moderne gamemuizen tegen komt, en die ook zeker geen slechte reputatie heeft. De A9500 staat echter wel bekend om z’n positieve acceleratie; het fenomeen dat (even kort door de bocht) wanneer je de muis snel beweegt je fysiek minder afstand hoeft af te leggen om een x aantal pixels te verschuiven dan wanneer je de muis langzaam beweegt. Nu is het algemeen bekend dat alle laser sensoren nog wel iets kunnen leren van de beste optische sensoren (al kon ik er in de A9800 echt niets van merken), echter is acceleratie van alle mogelijke “features” nog wel de minst problematische, sterker nog ik heb mij laten vertellen dat voor sommige gamers het zelfs een gewilde eigenschap is (Tot zo ver ik weet voornamelijk voor FPS games).

Ook in de Neon is deze acceleratie eenvoudig waar te nemen als je er naar op zoek bent, al moet ik tegelijkertijd zeggen dat wanneer ik gewoon aan het werk of aan het gamen ben, dat ik er bar weinig van merk. Belangrijker zijn de andere mogelijke “features” die een laser sensor met zich mee kan brengen (al heeft de A9500 dus al een positieve reputatie op die vlakken): er is geen sprake van jitter, prediction, of andere denkbare hinderlijke zaken. Ook op de hogere DPI settings werkt de sensor uitstekend, zowel op een houten oppervlak, een fijne muismat, en een flink stevige en groffe bureaubladbeschermer. Wat mij betreft een zeer goed resultaat.

Tijdens het gamen was de ervaring ook gewoon prima te noemen. Wellicht ben ik niet gevoelig genoeg om kleine verschillen waar te nemen tussen de A9500 en de A9800, maar de Neon werkte gewoon lekker. Zelfs side-by-side kon ik het verschil in sensor niet merken. Ik had het gevoel dat de muis keurig zijn werk deed, en als ik in een shooter mijn target niet raakte moest ik met pijn in mijn hart toch toegeven dat het echt aan mij lag.

Voor de gezelligheid toch maar even wat lijntjes enzo:
600,800

Het blijft wat lastig beoordelen. De ervaring was prima, de nauwkeurigheid voelde uitstekend, en ook op hogere DPIs houdt de sensor zeer goed stand tegen hinderlijke trillingen. Oftewel het is een zeer fijn presterende muis in de praktijk. De acceleratie kan ik in de praktijk weliswaar weinig van merken, maar dat er wel sprake is van positieve acceleratie blijft natuurlijk een feit gekoppeld aan de sensorkeuze. Hoe zwaar het uiteindelijk mee weegt zal grotendeels persoonlijk moeten zijn, als ik kijk hoe veel mensen nog altijd 100 euro+ muizen kopen met daadwerkelijk mindere sensoren verbaas ik mij keer op keer. De voornaamste reden dat ik het uiteindelijk tot een kleine puntenaftrek laat leiden is dat de keuze van de sensor natuurlijk een zeer bewuste keuze is, en ik niet onder het gevoel uit kom dat de keuze voor hogere maximale DPI boven absolute nauwkeurigheid vanuit de marketing hoek komt, en niet vanuit de engineering hoek die wellicht voorkeur hadden gegeven voor een ‘slechts’ 4000 DPI optische sensor.

Uiteraard ben ik er van bewust dat het bouwen van een muis ingewikkelder is dan even een sensortje kopen en een hoesje er om heen bouwen, er komt nog meer bij kijken zoals bijvoorbeeld de lens, firmware, en andere afstellingen. Beter een muis met een goed geïmplementeerde A9500 zoals de Neon, dan een muis met een matige implementatie van een zogenaamd betere sensor.

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments