Ook deze Phanteks speelt mee met de grote jongens, want behuizingen boven de 100 euro is het domein van de echte liefhebbers. uATX behuizingen boven de 100 euro zijn nog eens extra bijzonder zeldzaam, en zullen dan echt iets extras moeten hebben om te overtuigen. De Phanteks Enthoo Evolv is gelukkig ook echt iets speciaals, en ik kan geen alternatief bedenken welke als echte concurrent aangemerkt zou kunnen worden. Op het gebied van afmetingen en inbouwopties zijn er alternatieven zat, maar de combinatie van de materialen, het design, en de afwerking van de binnenzijde zijn echt uniek. De enige behuizing die bij mij op komt is de InWin 901, welke bijzondere materialen op een geheel andere wijze inzet, maar vergelijkbaar is in de zin dat het een behuizing is die ver weg staat van “mainstream”. Beide hebben een unieke indeling, en een look waar je u van zegt, maar de InWin richt zich duidelijk meer op chic, en de Phanteks meer op gamers, liefhebbers van waterkoeling, en liefhebbers van “casemodding” die eigenlijk gewoon te onhandig zijn om het zelf te doen.

Zonder echte concurrenten rest de vraag of de prijs te rechtvaardigen is. Wat koelprestaties en geluidsprestaties doet de Evolv het goed, maar dergelijke prestaties kunnen we ook voor de helft van het geld kopen. Hetzelfde gaat voor de inbouw opties, en hoewel de totale ruimte voor radiatoren groot is, zijn er ook (grotendeels ATX) behuizingen die dezelfde of bijna dezelfde ruimte bieden voor een lager bedrag. Maar laten we eerlijk zijn, je koopt de Evolv niet omdat je de beste prijs-prestatieverhouding zoekt. Je koopt deze omdat je het design ziet en zegt “Mine!”. Wanneer hij vervolgens op tafel staat en je ziet de materialen, de deuren, de afwerking en vooral het binnenwerk, dan twijfel ik geen moment dat je denkt dat hij een tientje of twee of drie goedkoper had moeten zijn. En laten we ook niet vergeten dat we een deel van de extra investering al terug kunnen verdienen omdat goedkopere voedingen en optical drives prima bruikbaar zijn, en dat investeren in dure en tijdsrovende sleeving niet strict noodzakelijk is met de indeling en het getinte scherm.

Een stevige prijs, maar dusdanig veel verwennerij dat ik er alle begrip voor heb.

Over Stephan

Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
0 0 vote
Article Rating
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments