In mijn voorgaande reviews is de Avago ADNS-9800 sensor meerdere keren naar voren gekomen. Deze sensor is gewoon “goed”, is niet gevoelig in de zin dat het uit maakt of je een muismat gebruikt of een willekeurig tafel oppervlak gebruikt, en vertoont ook geen hinderlijke afwijkingen zoals jitter of prediction. Sterker nog, als het op laser sensoren aan komt is het één van de betere, en tevens heel erg aanpasbaar.

Toch zien we die aanpasbaarheid niet bij alle fabrikanten terug komen, maar hoewel de VPRO software niet bovengemiddeld is, vinden we de twee meest cruciale elementen hier gelukkig wel terug: DPI aanpassingen, en lift-off distance control. Vooral dat laatste is een mooie feature van de Avago ADNS-9800 en met de instelling op laag zien we dan ook een zeer lage lift-off distance, waarbij de muis praktisch direct stopt met tracken wanneer je deze op tilt. Een gewilde feature van veel gamers. Rapoo claimt een LOD van 1 mm, maar hoewel dit lastig is voor mij om heel nauwkeurig te meten lijkt het wel aardig te kloppen.

Het enige wat deze sensor inherent zou moeten hebben is een beetje positieve acceleratie, oftewel je muis legt iets meer pixels af als je hem snel een haal geeft dan wanneer je hem rustig beweegt. Toch wisselt die ervaring wel tussen verschillende muizen met de ADNS-9800 sensor, want bij de SteelSeries Sensei Wireless was het direct goed te meten, bij de CM Storm Mizar moest je er grotere moeite voor doen, en ook bij de ROCCAT Tyon en de Attitude One Rapira Elite merkte je het eigenlijk vooral op hogere DPI waardes. Dit komt door de firmware en de implementatie van de sensor door de fabrikant, waar ook weer verschillen in zitten.

Net als de drie laatst genoemden lijkt ook de VPRO V900 slechts een beperkte inherente acceleratie te hebben, wederom lijkt het iets makkelijker waar te nemen op hogere DPI waardes, al is dat ook niet onlogisch gezien je dan makkelijker erg snelle bewegingen kan maken. Bij 800 / 1200 DPI (1200 is mijn CS:GO instelling) is die acceleratie praktisch te verwaarlozen.

Technisch gezien is de sensor keuze dan ook meer dan prima. De betere optische sensoren bieden in de regel een iets puurdere ervaring, maar als het op laser sensoren aan komt kan je met een 9800 zeker niet verkeerd. Vanuit een praktisch perspectief is er in elk geval weinig op aan te merken en doet de sensor het uitstekend.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.