Ook het verbruik van een GPU is een belangrijk punt. Ik heb het verbruik gemeten bij het stopcontact, oftewel het verbruik van het gehele bovenstaande systeem. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een backlit USB toetsenbord (CM Storm Trigger-Z), een USB muis (CM Storm Mizar), en een USB Headset (Ozone Strato Evo). Hoewel het niet exact bepaald wat de kaart verbruikt, krijgen wij zo wel een inzicht in het daadwerkelijke verbruik van een systeem.

Het verbruik is gemeten op 3 activiteiten:
– Het gemiddelde verbruik van de computer gedurende 5 minuten in idle.
– Het gemiddelde verbruik gedurende de gehele Thief benchmark op Very High.
– Het gemiddelde gebruik gedurende 5 minuten OCCT GPU Stresstest (Vergelijkbaar met Furmark).

Het interessante aan een GPU Stresstest is dat de CPU in idle blijft, en dat wij zo dus een redelijke indicatie krijgen van het verbruik van enkel de GPU.

De resultaten:


Nu zien we de kracht van Maxwell, de 750 Ti verbruikt aanzienlijk minder dan de andere kaarten in deze reeks.

Bij idle zijn de verschillen niet zo groot, enkel wanneer je naar veel oudere modellen gaat kijken zal je grote verschillen gaan zien.

Tijdens het gamen en tijdens de GPU stresstest blijft de 750Ti echter zeer weinig verbruiken. De gemiddelde gamer zal meer interesse hebben in prestaties dan zuinigheid, maar een beetje zuinig zijn kan voor niemand kwaad. Stel dat je elke dag 2 uur zou gamen, en je verbruikt gedurende die 2 uur 100 Watt minder, dan scheelt dat al snel iets van 15 euro op jaarbasis.

Met het oog op de stresstest, en uiteraard wetende dat deze kaart geen extra stroomaansluitingen heeft, kunnen we concluderen dat het verbruik van deze kaart normaliter niet boven de 70 W uit komt. Een 300W voeding van degelijke kwaliteit is dan ook meer dan voldoende om een systeem met deze kaart van stroom te voorzien. Hoewel minder dan 300 W is vereist, zijn degelijke voedingen met een lager vermogen zeer zeldzaam.

Een andere benadering is vanuit een gebruiker die momenteel nog op een oudere grafische kaart zit te werken, wel af en toe wil gamen, maar die niet veel geeft om de aller hoogste settings. Een systeem met bijvoorbeeld een ATI HD 4870 gebruikt in idle al snel richting de 100W, en onder load zijn getallen als 280-300W geen uitzondering. Stel dat je per dag op dat systeem 4 uur zit te browsen (noem het even idle), en 2 uur zit te gamen, en dat een jaar lang, en je vervangt je kaart door een 750 Ti, dan kan je zo maar 30-40 euro per jaar besparen op de energierekening. Als het aantal idle en vooral game-uren hoger liggen kunnen die bedragen nog fors oplopen ook. In elk geval de moeite waard om even je eigen rekensommetje te maken gebaseerd op je huidige systeem en verbruik!

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments