Waar reviews soms het maximale uit een kaart willen halen, tot defecten aan toe, wil ik deze (gekochte) kaart natuurlijk wel heel houden. Desondanks begon het toch een beetje te kriebelen, want deze kaart zou namelijk volgens TechPowerUp een uitstekende overclocker moeten zijn. Een standaard 750 Ti draait op 1020 MHz/1350 MHz (Core/geheugen), deze MSI 750 Ti draait op 1085 MHz/ 1350 MHz (geheugen), maar zij kregen de kaart tot maar liefst 1210 MHz/ 1675 MHz opgevoerd. Om deze review toch wat completer te maken besloot ik te testen of hun overclocks ook voor mijn retail kaart haalbaar zijn. Overigens wisselt de maximale overclock van kaart tot kaart, dus deze resultaten zijn geen garantie dat elke kaart dat kan doen.

Eerst dacht ik even naar de MSI Gaming App te kijken. Met deze applicatie zou je dus eenvoudig moeten kunnen kiezen tussen de verschillende ‘modes’, waar de gaming mode (met lichte overclock) standaard is, zou je zo eenvoudig voor een ‘overclock mode’ kunnen kiezen. De MSI Gaming App werkte echter niet op mijn Gigabyte moederbord, dus inhoudelijk kan ik daar verder niet op in gaan.

Of het een gemis is betwijfel ik, want met de software MSI Afterburner kan je zelf even eenvoudig met overclocken beginnen. Deze software is gratis te downloaden, en werkt ook op niet-MSI kaarten. Let op: Overclocken kan leiden tot schade aan je grafische kaart of andere onderdelen, en als je er aan wilt beginnen zorg dan dat je goed bent ingelezen in de materie. Overclocken doe je op eigen risico, met de kennis dat het gevolgen kan hebben voor je garantie.

Grote reviewsites krijgen soms cherry-picked samples, oftewel kaarten waarvan de fabrikant weet dat deze goed overclocken, zodat lezers dan het onterechte idee hebben dat zij dezelfde resultaten gaan behalen. Niet chic, maar het gebeurt wel. Met mijn gezonde sceptische verstand begon ik aan het overclocken, kleine stapjes vooruit op de GPU en Memory clocks, en vervolgens stresstesten om te kijken of het stabiel was. Ik heb bewust geen aanpassingen gemaakt aan de voltages, deze zijn op de stock instellingen gebleven) Tot mijn grote verbazing bereikte ik al snel de 1200 MHz op de core, en net als TPU de 1675 MHz op het geheugen. Deze instelling gedurende 6 uur Furmark laten draaien om zeker te zijn dat het systeem stabiel is, en om vervolgens tot de conclusie te komen dat ook mijn retail MSI 750 Ti zeer goed te overclocken is. Wellicht dat iets hogere snelheden zelfs nog haalbaar zijn, maar dat laat ik vandaag buiten beschouwing, ik vond het al een heel mooi resultaat.

Zowel Thief als Bioshock haalden vervolgens iedere run meer dan 10% hogere framerates, oftewel een flinke real-world verbetering. Of die 10% voor elke game veel zin heeft is de vraag; van 30 naar 33 FPS maakt een game nog niet echt super vloeiend, naar als je van 40 naar 44 gaat kan die overclock de spelervaring echt wel een duwtje in de rug geven.

In elk geval een uitstekende score op het gebied van overclockbaarheid. En met de overpowered Twin Frozr hoef je je ook geen zorgen te maken over de temperaturen, die overigens zonder voltage aanpassing sowieso zelden noemenswaardig hoger komen. Ik kwam welgeteld 2 graden hoger uit met OC dan zonder OC, praktisch verwaardeloosbare verschillen.

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments