Keer ik even terug naar de MSI GS60 Ghost Pro, feitelijk de voorganger van dit model, dan zien we de MSI GS63VR toch mooie vooruitgang boeken. Zo zijn de bezels wat kleiner en zijn vooral de prestaties weer flink toegenomen: de mobiele uitvoering van de Nvidia GeForce GTX 1060 is echt geweldig snel. Zeker op een FullHD resolutie zoals hier mag je verwachten dat je praktisch alle zware games op zeer hoge (zo niet de hoogste) instellingen wegspeelt, en dat dus in iets wat tegen de ultrabook klasse laptop aanhikt. Wat dat betreft een enorme vooruitgang voor zij die een snelle doch compacte laptop zoeken. Hoewel in eerste instantie die prestaties aan Nvidia toe te schrijven zijn, en dus niet MSI, moet ik aanhalen dat er op dit moment maar een heel beperkt aantal GTX 1060 laptops op de Nederlandse markt zijn waarvan welgeteld nul concurrenten in de buurt komen van de slankheid en het zeer lage gewicht van deze MSI: op dat front heeft MSI vooral concurrentie van MSI zelf in de vorm van de GS43VR, een 14” model welke wel een mogelijk alternatief vormt. Pak je andere hier geboden specificaties erbij zoals een IPS paneel, een i7-6700HQ, 16GB geheugen, SSD+HDD etcetera en de alternatieven staan echt niet in de rij. Oftewel een spreekwoordelijk veertje voor MSI en het feit dat dit product hier in deze knappe vorm staat.

Zwaktepunten zijn er, sterker nog die zijn er genoeg en grotendeels toe te wijzen aan de keuze om dusdanig compact te blijven. Zo is de accuduur (net als bij de GS60) dramatisch tot het punt dat je je soms afvraagt of er niet gewoon een setje nep AAA batterijen in zit: Drie uur niet-gamen vereist al een zuinige trukendoos, en hou grofweg rekening met de helft als je zwaar aan het gamen gaat met hoge helderheid. Echter vooral dat eerste had beter moeten kunnen om de laptop naast knappe game-machine ook extra waardevol te maken als all-round laptop, iets waarin het nu wat tekort schiet. Daarbij is de laptop ook aardig aanwezig tijdens het gamen wat geluidsproductie betreft, en zijn de speakers leuk maar is een beetje headset voor een echte gamer (gezien beide punten) vrijwel een vereiste. Ook het scherm krijgt wat kanttekeningen, zo is de kleurweergave standaard niet accuraat genoeg voor een serieus niveau foto werk ondanks dat termen als ‘IPS’ en ‘sRGB modus’ anders zouden doen vermoeden. MSI mag tevens best wat doen om de hoeveelheid aanwezige software te verminderen, iets waar hun partners als SteelSeries, Nahimic, en Killer mogelijk anders over denken. Als laatste de prijs welke, gebrek aan directe concurrentie terzijde, in absolute termen nog altijd niet mis is al weet iedereen inmiddels wel dat je een gaming laptop koopt omdat je ofwel de ruimte niet hebt voor een desktop ofwel de betere mobiliteit nodig hebt.

Uiteindelijk is de MSI GS63VR een erg interessante machine, waarbij de nadelen praktisch inherent zijn aan de keuze om deze laptop zo licht en dun te houden; kijken we naar het binnenwerk dan zie ik simpelweg niet hoe een grotere accu gecombineerd kan worden met al deze dikke hardware. Vergeet niet dat hier een Core i7, 16GB DDR4, een snelle 256GB NVMe PCIe x4 M.2 SSD en een extra 1TB harde schijf in zit. Het scherm kan uiteraard niet terugvallen op de fysieke elementen als excuus, maar met het oog op de doelgroep (gamers) is de kleur nauwkeurigheid niet zo relevant en zien we vooral voordelen waar zij wel van profiteren: prima helderheid, prima contrast, goede kijkhoeken, prettige algemene indrukken in de praktijk. Daarbij zijn andere praktisch relevante onderdelen ook in orde in deze MSI GS63VR: touchpad is goed, toetsenbord is erg goed, netwerkprestaties zijn uitstekend (en MU MIMO!), je kan hem prima openmaken en onderhouden en hij ziet er nog eens lekker strak uit. De Magnesium-Lithium alloy die MSI noemt is wel wat gevoelig voor vieze vingers, en een beetje flex in de constructie is vanzelfsprekend als je geen 25-50% zwaardere laptop zou willen hebben, maar de algemene indrukken zijn toch die van een nette, chique laptop met m.i. gelukkig slechts een vleugje gaming in de vorm van het verlichte MSI logo en de RGB verlichte toetsen. Echter wat prestaties betreft is het woord ‘vleugje’ voor de MSI GS63VR dus niet aan de orde en is het gerust gezegd een beest van een game machine.

Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”361344″ numshops=”5″]

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.