Installatie begint op standaard Microsoft Windows 10 wijze, waarbij het toetsenbord in eerste instantie rood oplicht. Korte tijd en wat waardeloze vragen met betrekking tot je privacy (van MS) verder en we hebben een fors MSI logo op ons scherm en zien dat het toetsenbord inmiddels meer kleur heeft gekregen. Naast visueel aantrekkelijk is het ook een bord met een prettige, zij het iets zwaarder dan gemiddelde aanslag, iets wat ik niet als negatief ervaar. Druk je hard op de toetsen is enige flex van de constructie wederom merkbaar, echter bij normaal gebruik en zelfs intensief gamen is het een uitstekend bord. Met de SteelSeries software pas je de kleuren van je toetsenbord aan, iets wat overigens in zones (en met eventueel effecten) gaat, en niet per-key. Ook het touchpad doet wat dat betreft prima zaken; nog altijd niks voor gamers, maar voor niet-game momenten meer dan capabel.




De eerst keerzijdes van het lage gewicht en de dunne constructie beginnen ook door te schemeren bij de eerste uren in de praktijk ervaring. Zo is het geluid redelijk maar zeker niet denderend, en merk je dat de ingebouwde koeling hard aan het werk moet om die GTX 1060 bij te houden; je hoort de laptop duidelijk bij gaming. Een leuke headset om te gamen, en de koeling weg te moffelen, is dus geen slechte investering. Geluidsproductie bij eenvoudige browse- of officetaken is uiteraard geen enkel punt. De warmteproductie kan een goede headset echter weinig aan doen en blijft wel een puntje, met een duidelijk voelbaar warme laptop bij game sessies; de MSI GS63VR voelt zich beter op tafel dan op schoot.

Dat het, bij alle moderne standaarden, een praktisch snelle laptop is in dagelijkse taken mag hopelijk vanzelfsprekend zijn, maar CrystalDiskMark laat mooi zien dat de gebruikte SSD ook weinig te wensen over laat: NVME / PCIe x4 komt duidelijk tot zijn recht en de geclaimde 2200MB/s passeren we zelfs met enige marge.


Snelle SSD of niet, een fanatieke geek houdt zijn laptop natuurlijk graag schoon, maar MSI lijkt niet vies van wat extra software en voegt een pakket toe voor van alles en nogwat. Ja Nahimic is leuk voor je audio, True nogwat (je merkt al dat ik zelf snel over dat soort pakketten heen stap) is leuk voor je scherm (tenzij je zelf calibreert, dan gaat je calibratie in de soep en wil je dat pakket dus uitzetten), SteelSeries app is natuurlijk wel handig voor je RGB instellingen op je toetsenbord, maar zo is er voor elke feature wel een pakket en is het resultaat een enorme zwik aan openstaande programmatjes die ik persoonlijk in elk geval nauwelijks meer aan zal passen. Voor de volgende keer aub MSI: Integreer het gewoon allemaal in één MSI Gaming center, een stap die ze voor een stuk hebben gezet, maar vanuit dat centrum start je alsnog tal van andere apps op. De killer software is overigens nog wel een vermelding waard met de optie om je wifi en bedrade net te bundelen, maar gezien de kwaliteiten van de wifi chip zelf (die zonder moeite een 250/250 glasvezellijn bijhoudt, is de noodzaak daarvoor m.i. niet zo groot.


Best veel startup apps:


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.