Ook hier in huis moet gewoon gewerkt worden, en als je luttele dagen voor de release pas met een GPU aan de slag gaat houdt het aantal uurtjes over zaken als overclocken niet echt over. In de laatste vrije momenten toch getracht een beetje overclock neer te zetten met behulp van de nieuwe Radeon software. Powerlimit naar het maximale (50%), en langzaam de clockspeed opvoeren. Opvallend is overigens dat het geheugen standaard op 1750MHZ werkt, maar met de slider niet voorbij de 1800MHz getilt kan worden. Niet heel vreemd wellicht, want een verhoging van de geheugensnelheid zorgde enkel voor een afname van de resultaten. Verhoging van de core speed was echter een ander verhaal, want die brachten we zonder moeite naar een boost snelheid van 1320MHz. Deze 8.5% verhoging in Radeon WattMan zorgde echter voor een toename van de 3D Mark Fire Strike score van bijna 12%, en enkele game benchmark resultaten volgden met zeer respectabele scores richting de 10%.

Hoewel anderen meer succes hadden lukte het met mijn RX 480 niet om meer dan marginale winsten te boeken boven stock, dus wellicht dat ik na de pech gewoon deze keer wat geluk had, maar desondanks is dit een uitstekend resultaat waarmee we de RX 480 resultaten toch een aardig eind benaderen; sterker nog de Fire Strike score zit binnen een schamele 100 punten van de RX 480 (stock). Opvallend is ook dat het fanprofiel bij gelijke temperatuur target (standaard 78 C) niet noemenswaardig afwijkt van stock. Hoewel de buitenkant glimmender is lijkt de binnenkant van deze koeler echter gelijk aan de AMD reference koeler van de RX 480, want het geluidsprofiel is praktisch hetzelfde; zeer rustig bij laag tot geen load (<36dBA op 30cm afstand, stiller kan ik momenteel niet testen), een tikkeltje aan de luide kant als je dikke koelers van de laatste twee-drie jaar gewend bent met dB(A) waardes in de lage 40’ers (schommelend). Op zich prima, maar ik verwacht dat er modellen zullen komen met meerdere en vermoederlijk zelfs stilstaande ventilatoren. Resultaten bij één kaart geven geen garanties voor anderen, dus laat ik de overclock scores verder niet te zwaar wegen op de eindbeoordeling, maar het is zeker een indicatie dat er nog wel meer uit deze kaarten te persen valt, meer in elk geval dan we de afgelopen maanden hebben gezien bij andere 2016-gen kaarten. Laten we ook niet vergeten dat dit een 'quick & dirty' overclock sessie was, met geduld en optimalisaties zit er absoluut nog meer in deze specifieke kaart.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.