Zelden was de GPU markt zo rumoerig als de laatste weken. Alle recent gelanceerde kaarten wisten op papier te overtuigen rond de genoemde prijspunten, maar wat beschikbaarheid betreft hield het veelal niet over en zien we tevens ook regelmatig pittige verschillen tussen de adviesprijs en de verkoopprijs. Daarbij is het specifiek wat AMD betreft vooral nog wachten op de leveringen van aftermarket RX 480 kaarten; hoewel de nieuwe reference uitvoering zeer redelijk was smacht menig gamer ongetwijfeld naar een dikker model. Nu zou de RX 470 per direct leverbaar moeten zijn, en zelfs –enkel- in de vorm van custom koeler modellen, maar in hoeverre dat goede nieuws ook in de praktijk gaat uitpakken durf ik echt niet te zeggen.

Het aller grootste voordeel wat de RX 470 op zak heeft is dat het de goedkoopste kaart van de nieuwe generatie is. Kijken we naar het doel van AMD: een kaart maken voor de massa met 1080p schermen en een redelijk bescheiden budget, dan lijkt AMD met de RX 470 ook de spijker op de kop te slaan. Hoewel je af en toe de meest belastende sub-instelling moet laten varen spelen de zwaarste games gewoon op lekker hoge settings weg (en strakke FPS) weg, en dat terwijl de kaart prima zuinig zijn werk doet. AMD loopt nog wat achter op Nvidia wat performance-per-watt betreft, maar ca 120W is echt niet verkeerd, zeker bij gebrek aan alternatieven. Ik ga mee in de gedachtegang van AMD dat voor de massa die paar tientjes besparen bij aanschaf belangrijker is dan die enkele extreme detail instelling, dus wat dat betreft ben ik zeer positief over de prestaties. Hoewel een gebrek aan concurrentie als een inkoppertje voelt is dat wel de realiteit waar we niet omheen kunnen, en met het oog daarop kom je dan al snel tot de conclusie dat dit toch wel –de- kaart is voor die massa gamers op 1080p of lager die wel op de centjes moeten letten en voor wie kaarten richting de 300 euro gewoon geen optie zijn. Hoewel hogere resoluties veelal ook nog goed voor de dag komen, zeker lichtere games zoals Overwatch, CS:GO, LoL Rocket League of HoTS kan je uitstekend op ‘Ultra’ settings spelen (en zelfs een aantal AAA games doen het prima), zien we de prestaties in een aantal zware games op die resolutie af en toe toch tekort schieten. Als je toch al een luxer 1440p scherm hebt dan is de meerprijs richting een RX 480 of GTX 1060 (of hoger) vermoedelijk ook minder belangrijk voor je, en zoals gezegd is de RX 470 daar ook eigenlijk niet voor gemaakt. Wanneer je begint te kijken naar een ~200 euro GPU zal menig gamer zich altijd wel aangetrokken voelen tot een iets duurder model (zoals de RX 480, maar ook de GTX 1060), maar dat is iets wat vandaag de dag niet anders is dan de afgelopen jaren en dus kan ik dat de RX 470 niet kwalijk nemen. Op basis van de adviesprijzen heeft de RX 470 vooralsnog de gunstigste prijs-per-euro verhouding op dit moment, en daar kunnen we lastig omheen.

Hoewel we de prestaties van de aankomende RX 460 nog even moeten afwachten kunnen we stellen dat met de RX 470 (tot zover dat nog niet het geval was bij de RX 480 4GB) geen enkele (andere) kaart onder de 200 euro nog interessant is om aan te schaffen. Nvidia richt zich vooralsnog enkel wat hoger, al zullen zij deze kaart vermoedelijk niet permanent onbeantwoord laten, en ook AMD hun oude generatie is simpelweg niet interessant meer buiten 2e hands of extreme aanbiedingen. Als je vandaag op zoek bent naar een betaalbare grafische kaart, dan kan je niet om de AMD RX 470 heen. Oftewel als AMD en hun partners zorgen dat deze kaarten goed verkrijgbaar worden is er geen goede reden dat ze niet in grote aantallen zouden verkopen. In hoeverre deze specifieke shiny Sapphire dan de eerste keus zal zijn vind ik lastig om te stellen; de kleurstelling laat zich niet overal goed combineren en hoewel de prestaties gelijk zijn aan de zeer redelijke RX 480 reference (redelijk stil in idle, een tikkeltje te aanwezig maar niet overdreven onder load, redelijk maar niet extreem koel) lijkt het mij praktisch vanzelfsprekend dat er (ook van Sapphire zelf) modellen met stillere, krachtigere koelers naar de markt zullen kopen die de mainstream gamer meer aan zal spreken. Aan de andere kant, de bling-reference koeler heeft ook wel wat unieks en voor builds waarin een blower stijl koeler de voorkeur heeft is het zeker een prima uitgangspunt.

Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”359741″ numshops=”5″]

Nog enkele vergrotingen, klikken voor vol formaat:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.