Omdat AMD dus geen reference RX470’s maakt gaan we met de variant van Sapphire aan de slag. Op zich prettig, want dan hebben we een doosje om uit te pakken. Een aardige verpakking die verder weinig vrij geeft. Intern ook niet heel bijzonder, maar voldoende bescherming om mee vooruit te kunnen. Interessanter: Bij gebrek aan DVI poorten op deze RX 470 (er komen ongetwijfeld varianten met DVI er op) levert Sapphire een HDMI->DVI converter mee. Attent.

Deze specifieke Sapphire uitvoering is onmiskenbaar een ode aan de AMD reference koeler, maar dan voorzien van een fikse portie ‘bling’. Mat zwart maakt plaats voor zilver, en hoewel ongebruikelijk is het best een aantrekkelijk kaartje. Als blower-stijl koeler (lees: hapt lucht uit je behuizing en blaast die achteruit de GPU) is het verder een geheel gesloten model met, zoals we kennen van AMD reference, een enkele ventilator. Ook deze is van een flinke portie ‘bling’ voorzien. Waar normaliter Radeon staat op de zijkant staat nu Sapphire, en aan dezelfde kant zien we een enkele 6-pin aansluiting.
Leuk ook is de toevoeging van de backplate, eveneens lekker shiny, iets wat normaliter geen standaard onderdeel is van dit type koeler. Wel voorzien van veel stickers (uiteraard te verwijderen), en persoonlijk vind ik het een beetje jammer dat de koeler langer is dan het PCB, en dus ook de backplate. Beter dan zonder, en ook een duidelijke indicatie dat compacte RX 470 kaarten er aan zullen komen, maar het is niet de meest gelikte backplate uitvoering ook. Wel is de utivoering praktisch voor mensen die een eigen koeler willen plaatsen, want de mounting screws zijn vrij toegankelijk.Aansluitingen zijn gelijk aan AMD hun uitgangspunt voor deze kaart: Drie maal DisplayPort, één maal HDMI, met dus de optie om DVI schermen aan te sluiten met de meegeleverde adapter.En dan nog even de Sapphire AMD RX 470 ingebouwd in een (voorbeeld, niet test) systeem; de NZXT Manta. Daar zat al grotendeels rode hardware in, dus de ideale combinatie is het niet, al gaat de shiny Sapphire lekker samen met de Kingston UV400 SSD.Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.