Ook het verbruik van een GPU is een belangrijk punt. Ik heb het verbruik gemeten bij het stopcontact, oftewel het verbruik van het gehele bovenstaande systeem. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een backlit USB toetsenbord (CM Storm Trigger-Z), een USB muis (CM Storm Mizar), en een USB Headset (Ozone Strato Evo), die verbruiken uiteraard ook een klein beetje. Hoewel deze meting niet exact bepaald wat de kaart verbruikt, krijgen wij zo wel een inzicht in het daadwerkelijke verbruik van een systeem, en een redelijke vergelijking van het verbruik van de verschillende kaarten.

Het verbruik is gemeten op 3 activiteiten:
– Het gemiddelde verbruik van de computer gedurende 5 minuten in idle (Dus niet de slaapstand).
– Het gemiddelde verbruik gedurende de gehele Thief benchmark op Very High.
– Het gemiddelde gebruik gedurende 5 minuten OCCT GPU Stresstest (Vergelijkbaar met Furmark).

Het interessante aan een GPU Stresstest is dat de CPU in idle blijft, en dat wij zo dus een redelijke indicatie krijgen van het verbruik van enkel de GPU.

De resultaten:


In idle zien we dat zowel AMD als Nvidia het erg goed doen, en ook de Sapphire 270X verbruikt in normale desktop omgevingen heel weinig. Vergeet niet dat dit het verbruik van een compleet (en zeker niet verkeerd) systeem is.

Zodra je de kaart aan het werk zet dan komt er uiteraard wel verandering in de grafiek, en we zien ook direct dat het verschil met de nieuwe architectuur van Nvidia groot is (al zal die architectuur zich nog moeten bewijzen in krachtigere kaarten). Tijdens het gamen kwam ik op een verbruik van 220 W van het hele systeem, net iets minder dan de 230 W van de HD7950. Tijdens de OCCT Bench kwam de 270X echter een flink stuk hoger uit met 253 W, terwijl de HD 7950 daar juist een stukje minder ging verbruiken. Een apart resultaat, al zal het in de praktijk weinig uitmaken, en het heeft ook geen gevolgen voor bijvoorbeeld de benodigde voeding.

Hoewel het gat met de GTX 750 Ti wat betreft verbruik relatief groot is, valt het in absolute termen op zich nog altijd wel mee. Een degelijke 300W voeding zal normaliter zelfs voldoende zijn, maar richten op een degelijke voeding met een 400-450W specificatie is een goed uitgangspunt bij het bouwen van een systeem met deze Sapphire 270X. Vergeet niet dat deze Sapphire 270X Vapor-X wel 2x 6-pin aansluitingen vereist (tenminste, als je de meegeleverde molex adapters niet wil gebruiken, en dat heeft normaliter wel de voorkeur), dus mocht je je voeding nog niet hebben gekozen doe je er verstandig aan er één uit te zoeken met de juiste hoeveelheid connectors.

Maar goed, geen absurd hoog of laag verbruik, resultaat in lijn met de verwachtingen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.