Voor we naar de conclusie gaan nog wat aanzichten, en ook de kaart ingebouwd in de Xigmatek Aquila (Wit)

De AMD Radeon R9 270X is dan stiekem wel geen nieuwe chip, en de prijzen van de 270X’en zouden je het idee kunnen geven dat de prestaties wellicht wat te wensen over laten, maar in de praktijk krijg je voor ruim onder de 200 euro een grafische kaart die de meeste nieuwe games op hoge, en soms zelfs de hoogste, settings kan spelen. Zodra je op een hogere resolutie dan 1080p of 1200p speelt, of wanneer je echt overal de aller aller hoogste instellingen wil hebben met een dikke framerate dan zal je in een duurdere kaart willen investeren, maar voor deze gangbare resoluties zet deze Sapphire 270X uitstekende prestaties neer voor een schappelijke prijs.

De oudere chipset laat wel wat sporen na op het gebied van energieverbruik, waar geen stappen vooruit zijn gemaakt, maar tegelijkertijd valt er ook niet echt veel te klagen. In idle is het verbruik te verwaardelozen, en tijdens load zien we ook geen extreme waardes; een degelijke 400-450 Watter is meer dan prima om een systeem met deze kaart van voldoende prik te voorzien. Dat het geen echte nieuwe chip is is overigens niet echt erg, maar het maakt de echte oude garde nog altijd een geduchte concurrent: Zo is de HD7950 net iets krachtiger, en is een variant met redelijk vergelijkbare koeler van Sapphire nog leverbaar voor een lagere prijs dan de 270X. Let wel op dat deze voorraden binnenkort verdwenen zullen zijn, dus de concurrentie uit die hoek is slechts tijdelijk. Vergeleken met de goedkopere 750 Ti krijg je in elk geval een stevige prestatieboost die het prijsverschil zeker waardig is.

Sapphire levert met de Vapor-X editie van de 270X uiteindelijk een heel mooi pakketje af. Niet alleen krijg je een flink pakket extra’s, maar de kaart ziet er ook erg goed uit, is onhoorbaar in idle, blijft keurig stil onder zware load, en ook haalde ik eenvoudig een extra overclock van ~9% zonder echt de grenzen op te zoeken. De Sapphire R9 270X 2GB GDDR5 OC VAPOR-X Boost is wat mij betreft dus een prima aanrader als je op zoek bent naar een stevige grafische kaart in de categorie tot 200 euro.


En nog twee vergrotingen van de kaart zelf, klikken voor vol formaat:

250 250

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments