Om te beginnen de tabel met de exacte gebruikte instellingen:


Bij al deze games maak ik gebruik van de geïntegreerde benchmark. De enige noemenswaardige opmerking daarbij is dat ik bij Stalker enkel gebruik maak van de ‘Sunshafts run’, veruit het zwaarste onderdeel in de Stalker: Call of Pripyat benchmark. Het is een wat oudere game met meedere benchmarks, echter de Day / Night runs zijn dusdanig licht dat je bij alle kaarten resultaten gaat zien in de 100+ of zelfs 200+ FPS.

Maar goed, maximale instellingen dus, met uitzondering van GPU PhysX en Tesselation. Een lang verhaal, maar als echte Nvidia features (waar veel games overigens geen/weinig/slecht gebruik van maken) vond ik het verstandiger deze twee zaken uit de vergelijkingen te houden.

De resultaten:


Je mag grofweg stellen dat 30fps het absoluut minimum is om het enigszins speelbaar te houden, gezien dit de gemiddelde framerates zijn zal je dan alsnog wat haperingen merken. Veeleisende gebruikers zullen met minder dan 60 geen genoegen nemen, maar voor een iets minder extreme gebruiker zal een FPS van 40-45 voldoende zijn om normaliter niet over de soepelheid van de spelervaring te vallen. Mocht dat wel het geval zijn dan maak ik daar een opmerking van.

We zien dat de lijn in de synthetische benchmarks hier terug keert: Een flinke upgrade ten opzichte van een GTX 750 Ti, en loopt net wat achter op de HD7950. Een flink aantal games worden op de hoogste settings binnen speelbare framerates gehouden, al zien we dat de zware AA settings de kaart toch flink aan het werk zetten, en dat het iets omlaag stellen van enkele settings toch wel aan te raden is om een zeer vloeiende speelervaring te houden. De verschillen met de HD7950 zijn in elk geval klein genoeg om te kunnen stellen dat wanneer je bij een bepaalde game de instelling iets omlaag wil stellen, dat je dat bij een HD7950 ook wel zou willen doen; veel meer dan 1 stapje scheelt het niet.

Hoewel een review te ver zou gaan om per game ideale instellingen te testen, kan ik wel met zekerheid zeggen dat –enkel- de AA setting omlaag (Bijvoorbeeld door te kiezen voor FXAA ipv de MSAA 8x of 2x) zetten voldoende is om zeer soepel speelbare prestaties te halen, zonder dat je direct andere instellingen hoeft aan te passen. Ik merkte dat al zeer sterk bij het testen van de GTX 750 Ti dat voornamelijk AA zeer zwaar weegt, en de resultaten van de 270X zijn verder dermate positief dat verdere aanpassingen van kwaliteitssettings voorlopig achterwege gelaten kunnen worden.

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments