Waar reviews soms het maximale uit een kaart willen halen, tot defecten aan toe, wil ik deze (gekochte) kaart natuurlijk wel heel houden. Toch wil ik het overclocken wel bespreken, dus ben ik op zoek gegaan naar een vlotte, veilige, maar toch noemenswaardige overclock. Overigens wisselt de maximale overclock van kaart tot kaart, dus deze resultaten zijn geen garantie dat elke kaart dat kan doen. Echter in dit geval weet je wel zeker dat de resultaten op een retail kaart zijn gehaald, en niet op een cherry-picked sample zoals grote review sites soms aangeleverd krijgen.

Let op: Overclocken kan leiden tot schade aan je grafische kaart of andere onderdelen, en als je er aan wilt beginnen zorg dan dat je goed bent ingelezen in de materie. Overclocken doe je op eigen risico, en met de kennis dat het gevolgen kan hebben voor je garantie.

Om te overclocken kan je de meegeleverde Sapphire Trixx software gebruiken. Deze software lijkt in Nederland (En België) wat minder populair dan MSI Afterburner, maar in de praktijk doen ze eigenlijk hetzelfde. Ook zijn ze beide prima te gebruiken op grafische kaarten van andere merken. Ik zal niet te ver in gaan op de mogelijkheden van beide (overigens sowieso gratis) softwarepakketten, want dat is een review op zich, maar je kan met beide pakketten deze kaart eenvoudig verder op z’n staart trappen.

Ik bereikte zonder problemen een stabiele overclock naar 1200 MHz op de core (Standaard was 1050 met boost naar 1100), en een overclock naar 1550 MHz (Standaard 1450) op het geheugen voordat ik de handdoek in de ring wierp. Hoewel hogere overclocks wellicht nog mogelijk zijn moet ik het met deze retail kaarten safe spelen, en vond ik de resultaten voldoende om zeer tevreden te zijn. We hebben het tenslotte over een overclock van ~9% op de core, naast de reeds aanwezige overclock van ~5%, en dat is een uitstekend resultaat. Dit resulteerde in daadwerkelijke FPS toenames van 8-9% bij zowel de Thief als de Bioshock benchmark, voldoende om hem praktisch gelijkwaardig aan de HD7950 te maken.

Of die 10% voor elke game veel zin heeft is altijd de vraag; van 30 naar 33 FPS maakt een game nog niet echt super vloeiend, naar als je van 40 naar 44 gaat kan die overclock de spelervaring echt wel een duwtje in de rug geven, en dus is overclock capaciteit een niet onbelangrijk element van een grafische kaart.

In elk geval een keurige score op het gebied van overclockbaarheid.

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments