Hoewel sommige GPUs soms erg luid kunnen zijn zijn moderne kaarten met degelijke aftermarket koelers, zoals de Vapor-X van Sapphire, tegenwoordig in staat tijdens alle omstandigheden erg stil te blijven. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat alle 4 de kaarten in idle gewoon onhoorbaar zijn. Zelfs met een open behuizing is deze Sapphire Vapor-X koeler tijdens browsen of kantoorwerk echt niet te horen.

Ook tijdens load komen de ventilatoren bijna niet in actie, hoewel hij wel iets hoorbaar wordt tijdens gamen of tijdens een stresstest is de geluidsproductie dermate laag dat ik het als irrelevant af durf te schrijven. Heel vreemd is dat ook niet als je de temperaturen bekijkt: Na 15 minuten Furmark (op dat moment waren de temperaturen al enige tijd stabiel), zag het er zo uit:


66 graden is niet veel voor een grafische kaart, en de koeler hoeft ook amper aan het werk om de temperaturen dermate laag te houden. Maar het is dan ook een relatief krachtige koeloplossing voor een betaalbare grafische kaart. Je zou eventueel nog kunnen overwegen het fanprofiel wat aan te passen (kan via de meegeleverde Trixx software, of via Afterburner) om de kaart –nog- stiller te houden ten koste van een paar graden, maar ik zie er geen reden voor: Het standaard fanprofiel is voor de meeste gebruikers echt prima.

Nogmaals, dit is in een gedempte Cooler Master Silencio 652S met enkel de stock ventilatoren, dus zelfs in een behuizing met mindere airflow heb je aardig wat speling om deze kaart zowel koel als stil te houden. Extra koeling zoals bij een R9 290 of 290X normaliter nodig is is hieris normaliter zeker niet nodig. De Vapor-X koeler (net als de meeste niet-stock koelers overigens) rusten wel grotendeels op de airflow van de behuizing om de warme lucht goed af te voeren (ze blazen warme lucht namelijk de behuizing in), dus enige airflow in je behuizing is wel een plus.

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments