Om te beginnen de verpakking. Wel aardig, wat features direct zichtbaar, en iets van een robot wat ouders die voor hun kinderen een grafische kaart kopen ongetwijfeld zullen opvatten als een “game-iets”.



De kaart zelf zit prima stevig in de verpakking, al merk je wel wat verschil met de verpakking van echte high-end kaarten. De grote sticker herinnert je er aan niet te vergeten om de stroomconnectors op de kaart aan te sluiten.


Sapphire komt lekker binnen vallen met een mooie collectie accessoires. Een driver-cd (al is het raadzaam de nieuwste drivers van amd.com te halen), een crossfire bridge mocht je twee 270X’en kopen, een DVI-VGA adapter voor mensen met een oud VGA monitortje, en twee molex->6pin PCI-E adapters in het geval dat jouw voeding zelf geen 6 of 6/8pin PCI-E power stekkertjes heeft. De 180cm lange HDMI kabel vind je enkel in het Full Retail pakket, deze ontbreekt in de Lite Retail verpakking.


Vooral de molex adapters zijn een fijne extra. We zullen het verbruik straks gaan zien, maar gezien ik je nu al kan verklappen dat het verbruik niet echt hoog ligt is de kans zeker aanwezig dat iemand deze Sapphire 270X op een voeding zonder 2 6 pin stekkers wil gebruiken.


En dan de kaart zelf. Een stevige vertoning in een relatief recht-toe-recht-aan behuizing. De zwart/blauwe kleurstelling is in dit geval bewust voor gekozen, en stelt dan ook niet teleur.


Twee ventilatoren werken samen met de aluminium koelvinnen om je 270X chip te koelen. In het midden zien we duidelijk dat het om de Vapor-X variant gaat.


Het blauwe element komt van de stickers die vanuit de fabriek op de case zitten. Ze lijken prima te verwijderen als je voor een geheel zwarte look wilt gaan, maar in dit geval laat ik ze lekker zitten.


Aan het uiteinde vinden we een wat meer opvallend element. Een transparant blauw stuk plastic. Ik betwijfel of het voor de prestaties gevolgen heeft, maar vind het er aardig uit zien, zeker als je bewust zoekt naar een blauwe kleurstelling voor je build.





Kantelen we de camera iets omhoog zien we duidelijk Vapor-X staan. Direct zien we de twee 6 pin aansluitingen die de kaart straks van prik gaan voorzien.


Het bovenaanzicht. Je ziet duidelijk dat dit type koeler de warme lucht je behuizing in blaast, waarna het aan de airflow in de behuizing is om deze af te voeren.



Hetzelfde zien we uiteraard aan de onderzijde.


De achterkant ziet er in orde uit met een zwart PCB. Een backplate is natuurlijk mooier, maar zeer zeldzaam in deze prijsklasse, en een relatief lichte grafische kaart als deze heeft er ook eigenlijk geen nodig.


Aan de kant met de aansluitingen zien we dat het dus om een 2-slot grafische kaart gaat. Naast een HDMI aansluiting krijg je twee DVI aansluitingen, waarbij er één in staat is om ook een analoog signaal door te geven aan een oude VGA monitor met behulp van de meegeleverde VGA adapter. Ook de DisplayPort aansluiting ontbreekt niet.



Mocht je deze kaart overwegen zorg dan dat hij in je behuizing past. 264mm grafische kaarten zijn lang genoeg om een ‘echte game kaart’ indruk te maken, maar kan je toch in veel behuizingen kwijt, maar check het wel altijd even. (Met 3 rolmaten in huis ben ik ze toch altijd kwijt, dan maar even het meetlint van de dame haar hobby-set gepikt)



Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.