Het kunnen overklokken is iets waar Nvidia flink op hamert. Volgens de documenten zouden hun engineering/reference samples zelfs 1400MHz kunnen aantikken, veel meer dan standaard. Ik kreeg deze GTX 950 echter op de vrijdag binnen terwijl de GTX 950 de woensdag erop al officieel uit zou komen, en op dat moment wil je natuurlijk de review graag online zetten. Op dat moment bleek de driver echter nog niet beschikbaar (voor mij dan) en moest ik zelfs tot maandag wachten alvorens ik daadwerkelijk met de GTX 950 kon testen. Eigenlijk te weinig tijd om een echt perfecte overklok neer te zetten en elke MHz er uit te persen. In een vlot tempo heeft de dame des huizes met MSI Afterburner toch geprobeerd een stabiele overklok te bereiken. Daarbij moet ik stellen dat het core voltage nog niet was in te stellen, wat mogelijk in de toekomst wel mogelijk zal zijn en een kritiek onderdeel is van het bereiken van hogere snelheden op de core. Dat blijft echter een beetje gissen, en vooralsnog zal ik het hiermee moeten doen.

Desondanks, de resultaten waren zeker niet verkeerd. Met de powerlimit op 118%, de Core Clock op +130 MHz, en het geheugen op +325 MHz in afterburner zagen we het volgende plaatje in GPU-Z. Volgens afterburner was de daadwerkelijke boost zelfs 1522MHz, maar ik kan niet met zekerheid stellen welke van de twee applicaties het bij het rechte eind heeft. Desondanks, niet slecht.Met deze getallen zagen we de 3D Mark FireStrike benchmark score van 5897 naar 6421 gaan: 9% winst, niet slecht! Ook de twee game benchmarks die wij met overklok draaiden gaven vergelijkbare boosts: BioShock 1080p Ultra ging van 86 FPS naar 95 FPS (10%), en Shadow of Mordor 1080p Ultra ging van 54 naar 59 FPS (9%). ‘Echte’ winst dus.


Nogmaals, dit geeft mogelijk niet het volledige beeld van wat er na de release met de GTX 950 zal gebeuren. Vooralsnog ziet het er vrij goed uit, maar wellicht dat er met de core voltages en wat geduld nog meer uit te persen valt. Verder moet je altijd onthouden dat resultaten met elke individuele GPU kunnen afwijken met andere uit dezelfde reeks. Voor de liefhebber, de ASIC Quality van deze kaart is 75,8%.

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
4 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mitchell
Mitchell
5 jaren geleden

MSI GTX is altijd al een goede videokaarten familie geweest

Vinay Sheombar
5 jaren geleden

Ik vind het heel erg leuk om games te spelen op mijn pc zoals world of tanks en world of warships en leugeu of legends maar daar is mijn videokaart niet genoeg voor want ik heb een Nvidea GT 8600S