De GTX 950 vindt zijn basis bij dezelfde Maxwell chip als de GTX 960 mee kwam, de GM206. Deze GM206-250 (De GTX 960 heeft de GM206-300) beschikt over wat minder rekenkernen, maar wel over een iets hogere snelheid per core. Een keuze die wij veel vaker terug zien bij grafische kaarten. Ook het aantal texture units is teruggebracht van 64 naar 48, maar het aantal ROP’s is gelijk gebleven: 32. Net als bij eerdere Maxwells ligt de focus op efficiëntie, en dat bleek in de voorgaande reviews ook duidelijk uit de resultaten.

Omdat de chip uit de GTX 960 aan de basis staat van de GTX 950 is het meeste van deze ‘nieuwe chip’ eigenlijk zo gek nieuw niet. HDMI 2.0 en hardwarematige H.265 decodering zijn desondanks niet minder interessant, maar de GTX 960 had daar (H.265) toch wel een primeurtje mee. De combinatie zorgt echter wel dat H.265 content op 4K resolutie in je HTPC nog betaalbaarder is geworden.

Bij een nieuwe grafische chip komt Nvidia met een rapport waaruit je de focus van het product kan opmaken. In het geval van de GTX 950 is de focus direct duidelijk: MOBA gaming, sterker nog er is een heel MOBA document beschikbaar waarin uitgelegd wordt hoe de GTX 950 jouw ‘the edge’ moet geven in deze games. Voor de niet kenners, MOBA staat voor Multiplayer Online Battle Arena, en zijn games zoals League of Legends. Deze games zijn weliswaar relatief licht en vereisen normaliter geen dure grafische kaart (vermoedelijk één van de redenen dat ze zo populair zijn is dat veel systemen ze lekker kunnen spelen), maar voor de serieuzere MOBA gamer zijn razendsnelle prestaties zelfs op de drukste momenten wel van belang. In een lang betoog geeft Nvidia aan dat je met een GTX 950 deze games niet alleen perfect kan spelen, maar dat er ook aanzienlijk minder lag zou moeten zijn tussen wat er gebeurd, wat je ziet, en de acties die je invoert. De vergelijking die zij echter maken is met de GTX 650, een 3 jaar oude kaart, om aan te tonen dat je zelfs voor simpele games profijt haalt met een nieuwe generatie GPU. Hoewel deze MOBA focus ontbrak bij de GTX 960 of hogere kaarten is het ook weinig aannemelijk dat deze duurdere varianten de voordelen boven de oudere generaties op gebied van snellere response time niet hebben. Daarnaast is het weliswaar relevant om een kijkje te nemen naar het concept achter het product, maar uiteindelijk tellen enkel de resultaten.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
4 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mitchell
Mitchell
5 jaren geleden

MSI GTX is altijd al een goede videokaarten familie geweest

Vinay Sheombar
5 jaren geleden

Ik vind het heel erg leuk om games te spelen op mijn pc zoals world of tanks en world of warships en leugeu of legends maar daar is mijn videokaart niet genoeg voor want ik heb een Nvidea GT 8600S