1080p Game resultaten op hoge/maximale settings:Voorgaande GPU reviews waren over het algemeen vrij voorspelbaar; de FireStrike benchmark zette relatieve krachtverschillen neer, en dezelfde lijn zag je vervolgens veelal terug bij alle game benchmarks. Vergelijken we met de de iets duurdere broer, de GTX 960, dan zien we dat de prestaties van deze MSI GTX 950 daar gemiddeld zo’n 10 tot 15% achter blijven, met uitzondering van Shadow of Mordor waar ze vreemd genoeg exact even goed presteren. Vergeleken met de AMD 270X is het een beetje stuivertje wisselen per game, maar kunnen we tevens stellen dat het verschil in de praktijk eigenlijk minimaal is; in één game zal je met Nvidia een instelling moeten laten zakken om vergelijkbare FPS te halen, in een andere game met een AMD kaart. Het is belangrijk op te merken dat je met een GTX 950 (of vergelijkbaar) zeker niet alle games op maximale instellingen zal kunnen spelen. MOBA games wel, maar in deze benchmark games zien we toch veel resultaten die niet voor een soepele spelervaring zorgen.

Tijd dus voor wat resultaten op medium instellingen:


Als je bereid bent dus om niet alles op het hoogste te zetten dan zie je spontaan hele mooie framerates, en spelen al deze games uitstekend soepel weg. Tevens zien we dat nu de GTX 950 ook de AMD alternatieven voor blijft, al blijven het soms kleine verschillen. Ook is het wederom leuk te zien dat in Shadow of Mordor de GTX 950 wederom exact gelijke FPS waardes aantikt als de GTX 960.

De praktische gevolgen zijn wederom erg interessant. We zagen al dat de onderlinge verschillen tussen de kaarten aan de onderkant van de grafiek veelal niet groot zijn, dat is ook niet gek, want in dat segment is ‘bang for buck’ cruciaal en zijn de kopers vaak mensen die simpelweg niet bereid zijn om een paar tientjes meer uit te geven voor een duurdere chip. Het lijkt ook een redelijke aanname dat die mensen veelal op 1080p schermen (of lager) zullen gamen, dus de 1080p prestaties bij een kaart als de GTX 950 zijn het meest waardevol.

Vanuit een praktisch oogpunt zien we dan ook dat de GTX 950 gemiddeld nipt beter scoort dan de AMD kaarten, en dat het verschil naar de GTX 960 niet eens zo gek groot is, of in elk geval kleiner is dan wij in de winkelprijs zouden moeten terugzien. Bij de GTX 950 zal je hier en daar zeker wat detail instellingen een stapje terug moeten zetten ten opzichte van de duurdere broer, maar of je daar gek veel van gaat merken in deze games zet ik vraagtekens bij. Aan de andere kant zien we dat de GTX 950 in tal van benchmarks 40 a 50% betere prestaties neerzet dan de GTX 750 Ti. Daarbij moet je dus stellen dat als je budget kan vinden voor de GTX 950 dat je daar mooie praktische voordelen uit gaat halen ten opzichte van een 750 Ti, maar als je budget niet toereikend is voor een GTX 960 dat dat wellicht ietwat jammer is, maar m.i. niet iets om heel verdrietig van te worden. Zolang de verkoopprijs rond de verwachtingen blijft lijkt de MSI GTX 950 dus af te gaan op een ‘smart buy’ voor 1080p gamers

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
4 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mitchell
Mitchell
5 jaren geleden

MSI GTX is altijd al een goede videokaarten familie geweest

Vinay Sheombar
5 jaren geleden

Ik vind het heel erg leuk om games te spelen op mijn pc zoals world of tanks en world of warships en leugeu of legends maar daar is mijn videokaart niet genoeg voor want ik heb een Nvidea GT 8600S