Tijdens het testen en schrijven over de MSI GTX 950 kreeg ik een licht gevoel van deja vu, want in veel opzichten ligt de ervaring dichtbij de ervaring met de MSI GTX 960 en dan doel ik niet op de uiterlijke gelijkenissen. De GTX 960 toonde zich als een chip die net voldoende was om op FullHD/1080p recente games op hoge tot zeer hoge instellingen soepel weg te spelen, en de MSI GTX 950 zit daar eigenlijk maar net onder; in beide gevallen zou je graag nog wat meer prestaties zien, maar moeten we de aanschafsprijs niet vergeten. Als gevolg kan je zeker niet alle games op 1080p op maximale settings zetten, althans niet AAA games, maar je bespaart wel een paar tientjes ten opzichte van de GTX 960 en om vergelijkbare framerates te halen hoef je niet meer dan een handje vol instellingen wat te ‘tweaken’. Dat Nvidia de GTX 950 als een MOBA kaart neerzet is vervolgens ook wel begrijpelijk, want hoewel AAA games het deze MSI GTX 950 soms lastig maken doen de huidige MOBA games dat zeker niet. Ik heb weliswaar geen vergelijkende benchmarks van deze games, maar zowel LoL als HoTS draaien 100% soepel zelfs op de drukke momenten. Voor 1080p gaming met een budget wat bijvoorbeeld een GTX 960 niet toelaat zit je wat prestaties betreft hier goed.

Net als de MSI GTX 960 is de MSI GTX 950 lekker zuinig, zorgt de uitstekende MSI Twin Frozr V voor fluisterstille maar toch krachtige koelprestaties, en krijg je tal van features zoals stilstaande ventilatoren en een zee aan aansluitingen (waaronder HDMI 2.0 en h.265 onderstuening). Oftewel, deze kaart is in de praktijk prettig voor jezelf, de familie, en de omgeving. Verder ziet de MSI Twin Frozr V er erg goed uit: het is het een mooie balans van stoere uitstraling zonder extreme ruimte nodig te hebben, en de rood/zwart combinatie is in de praktijk goed te combineren met tal van andere componenten. Ook de LED feature met het MSI logo mag er zeker zijn. Ik kan er wederom weinig anders van maken: MSI heeft hun huidige koeloplossingen uitstekend op orde.

Kijken we wat verder dan moeten we ook realistisch zijn over eventuele verwachtingen, en duidelijk stellen dat 1440p gaming, en 4K gaming, niet het domein zijn van de sub-200 euro grafische kaarten. Sterker nog een GTX 970 is voor hogere resoluties pas een redelijk uitgangspunt; zelfs een GTX 960 heeft het hier (te) zwaar. AAA games op ‘medium’ kom je op 1440p nog net mee weg op een GTX 950, al zijn sommige resultaten in de mid-40 niet echt om over naar huis te schrijven. Speel je vooral lichtere games, zoals CS:GO of populaire MOBA games zoals DOTA, LoL of HotS dan kom je met 1440p nog wel prima uit de voeten. 4K kunnen we ook kort over zijn, als je op native 4K wilt gamen mag je een veelvoud van dit bedrag investeren in je grafische kaart.

Kijken we nog even naar het rode kamp, dan zien we dat de GTX 950 het duidelijk beter doet dan de R9 270, rond het punt (maar gemiddeld toch nipt voor) de R9 270X blijft, en hoewel de R7 370 nog niet in huis is geweest mag je verwachten dat die rond het punt van de 270x zal vallen wat prestaties betreft. De nieuwere architectuur van Nvidia geeft de GTX 950 hier echter wel een duidelijke voorsprong want het verschil in verbruik met de AMD kaarten is absoluut fors te noemen en minder verbruik scheelt energiekosten en investeringen in koeling van je systeem.

Hoewel de GTX 950 op een sterke positie op de GPU markt lijkt af te streven is het nog wel even afwachten op de uiteindelijke prijzen. De R7 370 met Twin Frozr V koeler zit momenteel op ca 170 euro, dus met een vergelijkbare of iets hogere prijs is de MSI GTX 950 Gaming 2G een interessante koop in die klasse. Vergeleken met de GTX 750 Ti krijg je echt flink meer prestaties wat de GTX 950 interessant maakt als je het budget er voor kan vinden. Noemenswaardig duurder dan de besproken prijzen moeten GTX 950s echter ook niet worden want bij ca 210 euro zijn de eerste GTX 960s weer in zicht (220 voor de MSI GTX 960 Gaming 2G), en de GTX 950 blijft in de benchmarks structureel een stukje achter zijn grote broer. Zoals vaker in het lage-midden segment ligt de druk dus bij de fabrikanten om zichzelf niet uit de markt te prijzen met te hoge meerprijzen voor ‘luxe’ uitvoeringen, iets wat met enkele luttele euros al kan gebeuren. De ervaring met MSI en hun Twin Frozr modellen is echter dat het ze veelal lukt deze modellen met fabrieks-overklok en ‘luxe’ koeler toch scherp geprijsd te houden, dus in afwachting van de definitieve prijzen bij (web)shops gun ik ze daar voorlopig het voordeel van enige twijfel.

Net zoals vorige reviews kan ik dus niet anders dan concluderen dat Nvidia met hun nieuwste ‘Maxwell’ kaart wederom een sterke positie op de markt inneemt, en dat MSI met hun Twin Frozr V van die mooie Nvidia basis een uitstekend geheel maakt.

We geven deze MSI GTX 950 Gaming 2G weg! Interesse? Check de Giveaway pagina!


De MSI GTX 950 Gaming 2G verdient zowel een warme all-round aanbeveling als een ‘smart buy’ award voor prestaties voor gamers met een strak budget.

Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Nog enkele vergrotingen dan, klikken voor vol formaat:
250 250

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
4 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mitchell
Mitchell
5 jaren geleden

MSI GTX is altijd al een goede videokaarten familie geweest

Vinay Sheombar
5 jaren geleden

Ik vind het heel erg leuk om games te spelen op mijn pc zoals world of tanks en world of warships en leugeu of legends maar daar is mijn videokaart niet genoeg voor want ik heb een Nvidea GT 8600S